Stel je kandidaat voor de gemeenteraad!

28 april 2021

In maart 2022 vinden er gemeenteraadsverkiezingen plaats. Hiervoor zoekt de Partij van de Arbeid nieuwe raadsleden! Een raadslid voor de Partij van de Arbeid is een echte volksvertegenwoordiger. Je bent gedreven en gemotiveerd om onze sociaal democratische waarden om te zetten in politieke actie. Je hebt hart voor Nijmegen en de Nijmegenaren. Je hebt de motivatie en gedrevenheid om uitgaand van sociaaldemocratische waarden de kansen en problemen van onze inwoners en de stad aan te pakken. Hiervoor zijn maatschappelijke betrokkenheid, politieke intuïtie, creativiteit en durf nodig. Wil jij je inzetten voor een krachtig en sociaal Nijmegen? Lees snel verder.

Om ook in de periode 2022-2026 weer een sterke fractie van PvdA raadsleden in de gemeenteraad te hebben, nodigen wij allen die zich in onderstaand profiel herkennen, van harte uit te reageren. Dit kan via de afdelingssecretaris per email aan [email protected]. Je kunt je motivatie voor kandidaatstelling mailen tot 13 september 2021. Door de afdeling is een kandidatencommissie ingesteld. Zij zal gesprekken gaan voeren met de potentiële kandidaten. Vervolgens doet de kandidatencommissie een voorstel tot een kandidatenlijst. De ledenvergadering zal hierover eind 2021 een besluit nemen.

 

Profiel

Om het raadswerk zo goed mogelijk te kunnen doen moeten raadsleden voor de Partij van de Arbeid de volgende kwaliteiten in zich hebben, of de intentie hebben deze (verder) te ontwikkelen. Bij de selectie van de raadsleden en het samenstellen van de lijst wordt rekening gehouden met een goed evenwicht tussen de vereiste kwaliteiten en diversiteit in breedste zin. Van raadsleden wordt verwacht dat zij:

  • Ontwikkelingen en problemen signaleren, deze analyseren en ze vertalen naar initiatieven in de gemeenteraad en naar groepen burgers, gebaseerd op het PvdA-programma.
  • Het beleid van het college kunnen beoordelen en controleren. Fractieleden moeten ook coalities en compromissen kunnen sluiten om tot effectief beleid te komen met voldoende draagvlak.
  • Gedreven zijn en zelfstandig invulling te geven aan het raadslidmaatschap. Dit vraagt om aantoonbare brede maatschappelijke betrokkenheid en interesse, visie en politieke intuïtie.
  • Goed kunnen luisteren, heldere antwoorden geven en zich in uiteenlopende kringen soepel bewegen. Kenmerkend voor het optreden van fractieleden van de PvdA is hun strijdbare, maar respectvolle, open en vriendelijke (basis)houding naar inwoners, instellingen en politieke tegenstanders.
  • In het openbaar kunnen spreken en inhoudelijke discussies aangaan.
  • Deskundig zijn (of willen worden) op een of meer beleidsterreinen; zij kunnen daarbij goed hoofd- en bijzaken onderscheiden en zijn in staat op hun deelterrein toekomstgerichte initiatieven te ondernemen.
  • Goed zijn in het onderhouden van contact met verschillende groepen in de samenleving en in staat zijn een netwerk op te bouwen. Tevens onderhouden zij een goed contact met de partijafdeling en haar werkgroepen.
  • Het vermogen hebben om in een team te werken en met dit team als eenheid kunnen opereren.
  • Het aan te nemen verkiezingsprogramma 2022-2026 en de integriteitscode van de PvdA onderschrijven.

 

Praktisch

Ten slotte nog enige belangrijke praktische zaken om rekening mee te houden:

  • Het raadswerk vraagt een forse tijdsinvestering: zo’n 16 tot 20 uur per week. Deze tijdsbesteding zal vooral in de avonduren zijn, maar ook overdag moet het mogelijk zijn flexibel om te gaan met afspraken met organisaties, groepen belanghebbenden of individuele inwoners. Om het raadswerk goed te doen moet een raadslid op de hoogte blijven van de zaken die leven in de stad. Ook daaraan zal tijd besteed moeten worden. Daarnaast zijn er stukken te lezen voor de raadsvergaderingen, contacten met de griffie en met andere raadsleden. De ervaring leert dat het moeilijk is om het raadslidmaatschap te combineren met een volledige baan. Een raadslid ontvangt een vergoeding, die gebruikt kan worden om met de werkgever een werktijdvermindering van 1 of 2 dagen per week te regelen.
  • Fractieleden verplichten zich uit de vergoeding die men krijgt voor het raadswerk financieel bij te dragen aan de ondersteuning door de fractiemedewerker.
  • Potentiële fractieleden zijn lid van de PvdA. Bij het vaststellen van de kandidatenlijst moeten zij minimaal zes weken betalend lid zijn.

 

Kandidaten voor het wethouderschap

Leden kunnen zich ook kandidaat stellen voor de positie van wethouder. Dat kan, maar hoeft niet samen te gaan met de bereidheid om ook in de gemeenteraad plaats te nemen. Een wethouder heeft een veeleisende baan, die naast specifieke deskundigheid met betrekking tot de eigen portefeuille ook vele algemene vaardigheden vraagt. Voor de functie van wethouder is een profiel beschikbaar op aanvraag. Stuur een mail naar [email protected].

 

Volgende stappen

De kandidaatstellingscommissie voert gesprekken met alle kandidaten die beschikbaar zijn voor een verkiesbare plaats. Na de gesprekken stelt de commissie de volgorde van de lijst vast. Voordat deze lijst wordt voorgesteld aan de leden, wordt contact opgenomen met de kandidaten om ze te informeren over hun plaats op de lijst. Op dat moment kunnen kandidaten zich nog terugtrekken, wanneer ze niet tevreden zijn met die plaats. Daarna wordt de lijst vastgesteld door de ledenvergadering van de PvdA NIjmegen.