‘Opnieuw over de schreef: de APN moet beter worden gehandhaafd’

31 augustus 2023

Opnieuw blijkt de Asfaltfabriek in Nijmegen (APN) afgelopen juni teveel PAK te hebben uitgestoot. De buurt maakt zich hier terecht zorgen over. Inwoners rondom de APN hebben volgens de PvdA recht op zekerheid en een gezonde leefomgeving. Het is belangrijk dat de gemeente en de omgevingsdienst verantwoordelijkheid nemen. De PvdA vindt dat er beter gecontroleerd en gehandhaafd moet worden. Dat blijkt ook uit het recente snoeiharde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat aantoonde dat de gemeente haar inwoners onvoldoende heeft beschermd.

De bewoners zijn over de nieuwe overschrijding van de emmisienormen pas eind augustus geïnformeerd. Dat gebeurde door de APN en niet door het college. Fractievoorzitter Charlotte Brand: “Dit is heel slecht voor het vertrouwen in de overheid. Het vorige college beloofde juist bij nieuwe overschrijdingen zelf contact te zoeken met de buurt. Dat is nu weer niet gebeurd.”

Daarom heeft de PvdA samen met Partij voor de Dieren, GroenLinks en GewoonNijmegen.Nu vragen gesteld aan het college. We eisen duidelijkheid over hoe er beter gecontroleerd en gehandhaafd kan worden bij de APN en welke maatregelen verder kunnen worden ingezet. De beslissing uit april om het aantal metingen bij de APN te verlagen hoort daar, wat ons betreft, in ieder geval niet bij. Verder willen we dat er beter wordt gecommuniceerd met de buurt en ook de gemeenteraad tijdig op de hoogte wordt gesteld.


 

De schriftelijke vragen zijn hier te vinden.

Onze fractievoorzitter Charlotte Brand heeft ook gereageerd in een artikel van De Gelderlander.