In Lent is een mooi speelbos genaamd Sprokkelbos waar vrijwilligers natuurlijke elementen hebben omgebouwd tot speeltoestel(len), maar ook wilgenhagen zijn gemaakt. Het is een uitdagende groene rauwe natuurspeelplek voor kinderen, nabij stilstaand water. Het onderscheidt zich van bijvoorbeeld de door bewoners aangelegde natuurspeeltuin De Vieze Broek, gelegen naast voorzieningenhart De Ster. Daar zijn in het verleden natuurlijke elementen die tot speeltoestel bewerkt zijn verwijderd en vervangen door gecertificeerde, minder ‘natuurlijke’ speeltoestellen.
Beheer/vrijwilligers van het Speelbos moeten nu een aantal natuurlijke elementen die bewerkt zijn tot speeltoestel verwijderen omdat zij niet voldoen aan de wettelijke regelgeving (NWA). We willen als PvdA-fractie een zo divers en groen mogelijk speelaanbod in de stad borgen, en kinderen daarbij betrekken. We zien dan ook enorm de meerwaarde van het huidige Sprokkelbos in Lent, waar de natuurlijke elementen juist de charme geven aan de speeltoestellen. We zien het niet als oplossing om grote nieuwe gecertificeerde toestellen te plaatsen.
Daarom stelde Ammar Selman, fractievoorzitter, tijdens het vragenhalfuurtje deze week de volgende vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen:
- Deelt het college de mening van de PvdA-fractie dat in Nijmegen een goede diversiteit aan (natuur)speelplekken voor kinderen bijdraagt aan het leefklimaat en ontwikkeling van haar jonge bewoners?
- Deelt het college de mening van de PvdA-fractie dat per informele ingerichte speelplek met speeltoestellen in bosgebied maatwerk geboden zou moeten worden aan het beheer in advies, ondersteuning en veiligheidsmanagement rondom de speeltoestellen?
- Er worden door de NVA beheersbare en onbeheersbare risico’s voor kinderen ten aanzien van natuurlijke elementen in een bos die dusdanig bewerkt zijn (ingrijpen in de zwaartekracht) tot speeltoestel. Beleidsmakers kunnen uitgaan van ‘het kwetsbare kind’ en ten alle tijden zorgdragen voor een schone, veilige speelomgeving, maar kunnen daarentegen ook uitgaan van het zogenaamde ‘weerbare kind’ in een visie op beheersing. Kan het college aangeven wat Gemeente Nijmegen precies aanmerkt als door de gemeente te beheersen risico’s bij natuurlijke elementen die bewerkt zijn tot speeltoestel? Zie ook: Wat kunnen ouders doen? (NVWA).
- Gaat het college zorgdragen voor niet alleen advies en handhaving, maar bovenal een goede ondersteuning richting het beheer en de benodigde certificering van speeltoestellen in het Sprokkelbos in Lent?
De antwoorden van de wethouder Velthuis kunt u hier terugzien. Het onderwerp start vanaf 40.15 minuten.
Zie ook:
- Speeltoestellen Sprokkelbos Lent verdwijnen: ‘Dus dit is de laatste keer dat we er spelen?’ (Gelderlander, 01-09-2020)
- Storm van verontwaardiging over gedwongen afbreken Speelbos Lent: ‘Kinderen niet alles verbieden door stomme regels’ (Gelderlander, 30-08-2020)