Omgevingsvisie | Ook Dukenburg, Lindenholt en Hatert

Door Charlotte Brand op 2 november 2020

De Omgevingsvisie gaat eigenlijk over de vraag: hoe wil je dat de stad eruitziet? De plannen daarvoor lagen deze week voor. De PvdA kiest voor een dynamische stad waar niet alleen focus ligt op het centrum maar ook op Dukenburg, Lindenholt en Hatert. Een stad waar goed gewoond én gewerkt kan worden.

Winkelsteeg-Noord: ruimte voor werkgelegenheid

Nijmegen heeft de ambitie om de komende jaren de groei van 10.000 banen te stimuleren maar tegelijkertijd wil het college functiemenging ten noorden van de Nieuwe Dukenburgseweg toestaan. En dat terwijl hier nu een groot aantal bedrijven zitten en er ook nieuwe bedrijven voornemens zijn zich hier te vestigen. Waar veel werkgelegenheid is voor tal van mensen. Het is wat ons betreft dé strategische plek om deze ambities waar te maken met de ondernemers. Om nu al vol in te zetten op functiemenging gaat ons te ver!

Focus op Dukenburg

Er zal nu toch eerst meer onderzoek worden gedaan naar onder de mogelijke uitbreiding van reeds bestaande bedrijven en nieuw te vestigen bedrijven. En is het wel zo’n goed idee om op een bedrijventerrein ook wonen toe te staan? Daarom vroegen wij in een motie nadrukkelijk ook om in de bestaande bouw van Dukenburg te kijken naar mogelijkheden voor inbreiding en herstructurering van bestaande bouw als mogelijk aanvullening of vervangende optie voor de woonprogrammering in het gebied ten noorden van de Dukenburgseweg. Dan zorg je ook dat er echt ingezet wordt op dit stadsdeel.

Wonen: een groot tekort inlopen

Als we verder kijken naar wonen zijn er ambitieuze plannen. We spreken al jaren over het versneld uitgeven van woningen en het vergroten van plancapaciteit. Of dat daadwerkelijk gaat lukken zullen we zien. Wij zullen dat blijven volgen. Want dat Nijmegen een gewilde stad is om te wonen staat buiten kijf. Na Amsterdam en Utrecht willen mensen in onze fijne stad wonen. We zien helaas een groot tekort aan beschikbare, betaalbare en duurzame woningen. Voor zowel starters, gezinnen als voor mensen die een toekomstbestendige zorgwoning nodig hebben. Dat vraagt naast bouwen om het stellen van prioriteiten, extra bouwen en aanvullende maatregelen.

Tiny houses en zelfbewoningsplicht voor nieuwbouw

We waren verheugd dat het college na herhaaldelijke vragen van onze partij nu ook aan de slag gaat met tiny houses in onze gemeente. Hoe klein ook, ook dit zorgt voor meer woningen. Verder heeft de PvdA al net als VoorNijmegen.Nu gepleit voor een woonplicht voor nieuwbouwwoningen in onze gemeente. Koop je een woning, dan ga jij erin wonen. Het college heeft toegezegd dat dit te willen onderzoeken. Hoe eerder we hiervoor regelgeving kunnen invoeren hoe beter.

Help senioren doorstromen met hulp en dempen huurverhoging

Om onze moeizame woningmarkt in beweging te brengen dienen wij bovendien samen met het CDA een motie in om in te zetten op doorstroommakelaars voor senioren. Onlangs sprak ik in Dukenburg nog met een ouder stel dat momenteel in eengezinswoning woont. Hun kinderen zijn al lang uit huis en ze willen wel verhuizen maar zien op tegen de verhuizing zelf en ook vrezen ze zwaardere financiële lasten. In diverse gemeentes in het land wordt er momenteel al met succes ingezet op doorstroommakelaars die het gesprek aangaan met senioren. Nadrukkelijk vragen wij in de motie om te onderzoeken hoe we de huursprong kunnen dempen. Zo komen er meer eengezinswoningen bij in de voorraad voor starters en gezinnen. En vergis je niet: het aantal ouderen zal de komende jaren alleen maar toenemen dus dat vraagt om actie op dit moment. Anders lopen we achter de feiten aan.

Meer betaalbare en veilige studentenwoningen via SSH&

Verder dienden wij met een groot aantal partijen opnieuw de motie ‘Vergroot het marktaandeel van de SSH& in. Ook deze motie werd aangenomen. Studenten horen bij onze stad maar moeten wel goed, veilig en betaalbaar kunnen wonen en dat is het beste gewaarborgd bij de SSH&. Door dit marktaandeel te vergroten neemt de druk bovendien af op de particuliere markt. Daarbij vragen wij expliciet om te kijken naar Dukenburg, Lindenholt en Hatert en hier nieuwe studenteneenheden te vestigen. Nijmegen is groter dan het centrum en de campus!

Ook was er vanuit onze fractie steun voor de motie over zelfbouw van GroenLinks, waar veel ouderen en groepen gebruik van willen maken. Kortom, we hebben een enorme opgave die we op verschillende wijzen moeten gaan tackelen.

Meer in de media:

Charlotte Brand

Charlotte Brand

De achtergrond van Charlotte Brand Raadslid nummer 1 van PvdA Nijmegen is Charlotte Brand. “Op de middelbare school was ik al politiek geëngageerd. Ik werd lid van de Jonge Socialisten, later van de PvdA, en maakte me in de Jongerenraad van Roermond sterk voor een dagopvang voor dak- en thuislozen. Vanaf mijn studententijd heb ik

Meer over Charlotte Brand