Nijmegen, 13 november 2024 – De Nijmeegse PvdA-fractie heeft zich als grootste oppositiepartij fel verzet tegen de bezuinigingsplannen voor de stad. Tijdens het begrotingsdebat in de gemeenteraad nam fractievoorzitter Charlotte Brand het college onder vuur, omdat de bezuinigingen vooral mensen raken die het al moeilijk hebben, zeker nu alles steeds duurder wordt. Daarom is de PvdA met verschillende alternatieven gekomen op het gebied van zorg, inkomen, cultuur en wonen.
‘Het college zegt in de stadsbegroting de grens opgezocht te hebben van wat zij aanvaardbaar vinden om een sociale stad te blijven. De vraag is dan: accepteren wij het opzoeken van deze grens?’ zei Brand tijdens het debat. ‘Ons antwoord daarop is nee.’ De PvdA wijst op pijnlijke bezuinigingen op belangrijke onderwerpen zoals de winteropvang voor daklozen, de tippelzone, de jeugdzorg en de armoedebestrijding. Tegelijkertijd worden rijke vastgoedeigenaren weer buiten schot gehouden en gaan er miljoenen naar het ambtenarenapparaat.
Fractievoorzitter Brand vindt dat het college zich onvoldoende heeft ingespannen om onnodige bezuinigingen te voorkomen: ‘Als je op een begroting van meer dan 1 miljard euro geen ton kan vinden om de huiskamer voor kwetsbare sekswerkers open te houden, dan heb je gewoon niet goed genoeg je best gedaan.’
De PvdA is daarom met eigen plannen gekomen om deze voorzieningen te behouden. Door vastgoedeigenaren een eerlijke bijdrage te laten betalen en minder uit te geven aan het management van de gemeente, hoeft er niet bezuinigd te worden op het busvoordeelabonnement of op andere regelingen voor mensen met een laag inkomen. Brand: ‘We vragen vastgoedeigenaren om een tientje per maand te betalen, in plaats van 150 euro weg te halen bij Nijmegenaren die niet rond kunnen komen.’ Helaas stemde een meerderheid van de raad tegen dit voorstel.
Andere voorstellen van de PvdA konden wél op steun rekenen. De partij wil een huurverlaging voor ouderen die naar een kleinere woning verhuizen, zodat er meer gezinswoningen vrijkomen. Dit is een belangrijke maatregel om de doorstroom te verbeteren en de woningnood aan te pakken. Ook vraagt de partij om te onderzoeken of de gemeente, net als in Arnhem en Rotterdam, mensen met grote schulden kan helpen door die schulden kwijt te schelden.
Brand is daarnaast kritisch op de extra investering in de verbouwing van de Stadsschouwburg, die volgens haar onvoldoende onderbouwd is. ‘Het gaat om 15,5 miljoen euro. Dat is veel geld. Er moet een apart voorstel komen, zodat de raad op de kosten kan sturen.’ De PvdA wil al langer dat strenger wordt gekeken naar de kosten van grote renovaties, zodat kleine culturele instellingen niet vergeten worden. Tijdens de begroting zette Brand zich met succes in voor een eenmalige investering om het muZIEum toekomstbestendig te maken.
De PvdA vroeg andere partijen in de raad om haar voorstellen te steunen. ‘We hebben als raad, van links tot rechts, de afgelopen jaren voorstellen gedaan om de mensen met de meeste problemen te ondersteunen’, benadrukte Brand, ‘zien we die problemen nu niet meer? Laten we het sociale Nijmegen dat ons zo dierbaar is, alsjeblieft behouden’. Dat de bezuiniging op inkomensondersteuning niet is teruggedraaid, is wat de PvdA betreft niet te begrijpen. Brand: ‘Het is schandalig dat hier geen meerderheid voor is. Wij zullen ons als PvdA blijven inzetten voor een sterke, sociale stad.’