Al lange tijd zijn er zorgen over de luchtkwaliteit in Nijmegen-West. De GGD rapporteert jaarlijks over de kwaliteit van de lucht boven Nijmegen en de stoffen die uitgestoten worden. En West valt daarbij altijd op als de plek waar de luchtkwaliteit het slechtst is. Samen met de langs de Waal gelegen delen van het centrum en Oost.
In West zijn er drie mogelijke bronnen van vervuiling: de scheepvaart, met ontgassende schepen en containters, het wegverkeer van de S100 en de Graafseweg en de aangrenzende industrie. Dat er uitstoot is, is duidelijk. En dat deze fors is – ook al vallen ze binnen Europese normen – ook. Maar wat er nou precies neerdaalt op wijkniveau is vooralsnog niet helder. Vooral van de uitstoot van de zogeheten koolwaterstoffen zoals benzeen is onduidelijk wat nu de daadwerkelijke neerslag is op wijkniveau en wat daarvan nu precies de gevolgen zijn voor de gezondheid. Wel is bekend dat het autoverkeer en de industrie dit uitstoten. Reden voor diverse burgerinitiatieven uit West om op de poort van het gemeentehuis te kloppen en hun zorgen te uiten.
De PvdA eiste daarom samen met VoorNijmegen.Nu, De Partij voor de Dieren en Stadspartij Nijmegen om tot een sluitend onderzoek te komen, om de luchtkwaliteit in Nijmegen West in kaart te brengen. Structureel. Ook de SP diende verzocht het stadsbestuur tot een sluitend meetnetwerk. Beide moties werden aangenomen, en zo dient er aan het einde van dit jaar duidelijk te zijn wat de samenstelling van stoffen zoals die wordt uitgestoten in de buurt is en wat hiervan op wijkniveau neerdaalt. En zodra dat duidelijk in kaart is, moeten er extra stappen gezet worden om die te verbeteren en moet het gesprek tussen de gemeente en de buurt hierover weer op gang komen. Want ook aan een goede dialoog heeft het ontbroken de laatste jaren.
Kortom, het stadsbestuur moet aan de bak om te meten, beleid te maken en het gesprek met de inwoners van Nijmegen West weer op te pakken. Iedereen heeft immers recht op schone lucht.