GroenLinks Nijmegen en PvdA Nijmegen steunen de vreedzame protesten op de campus

14 mei 2024

We zien elke dag de verschrikkelijke beelden uit Gaza. De Palestijnse bevolking is het slachtoffer van oorlogsgeweld waar mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag zijn, en waar de Verenigde Naties kenmerken van genocide in herkent terwijl het Internationaal Gerechtshof Israël oproept om alles te doen om genocide te voorkomen. Er zijn sinds het begin van de oorlog al meer dan 40.000 Palestijnen gedood.

Het oorlogsgeweld moet stoppen, er moet op grote schaal hulp en zorg naar Gaza en de Palestijnse bevolking verdient vrijheid, rechten en zelfbeschikking.

PvdA Nijmegen en GroenLinks Nijmegen delen de zorgen van de studenten, medewerkers en andere Nijmegenaren om de mensen in Gaza en steunen hun vreedzame protest tegen het geweld in Gaza en de eis om alles in het werk te stellen om het geweld te stoppen. Nijmegen is gevormd door haar protestbewegingen, het recht om vreedzaam te demonstreren is en blijft daarin heilig.

Sinds gisteren, 13 mei, staat er een “encampment” op de campus van de Radboud Universiteit. Dit is een vreedzaam protest en het is daarom van groot belang dat dit protest ongehinderd plaats kan vinden. Het demonstratierecht is, in de woorden van Amnesty International, een belangrijk ventiel voor de samenleving om ongenoegen te uiten.

Wij roepen de Gemeente en de Radboud Universiteit dan ook op om dit protest plaats te laten vinden en waar nodig te faciliteren.

Het “Nijmegen Encampment” is openbaar toegankelijk, er zijn lezingen, een bibliotheek en meer programma. Er is een strijdbare en gemoedelijke open sfeer. Dus ga vooral langs in solidariteit.