‘Lokaal zijn alle partijen duurzaam’, concludeert Trouw (voorpagina 24 februari 2018) na het lezen van alle lokale verkiezingsprogramma’s. Dat klopt. Hoewel er verschillen zijn in ambitie en tempo, is duidelijk dat alle partijen lokaal aan de slag gaan met duurzaamheid. De vraag is dan ook niet of het gemeentelijk beleid gaat verduurzamen, maar wie de rekening gaat betalen en of iedereen mee kan doen. De PvdA wil dat ook mensen met een laag inkomen kunnen profiteren van een duurzame stad.
De energietransitie kost geld, ook voor burgers, maar niet iedereen kan die kosten betalen. Daarom is de gemeente aan zet. Iedereen moet mee kunnen doen, niet alleen degenen die vele duizenden euro’s kunnen investeren in zonnepanelen of warmtepompen. Verandering kost geld, en wie gaat dat betalen?
De rapporten buitelen over elkaar heen en allemaal hebben ze dezelfde strekking. Bureau Ecorys bracht kosten om van het Groningse gas af te komen in beeld. De conclusie: lage- en middeninkomens zijn de klos. Milieudefensie liet CE Delft onderzoek doen naar de gevolgen van het klimaatbeleid van kabinet Rutte III. Wat blijkt: het Nederlandse klimaatbeleid wordt nóg oneerlijker. Vervuilende bedrijven worden ontzien, terwijl van huishoudens steeds meer gevraagd wordt. Maar lang niet alle huishoudens kunnen de groene alternatieven betalen, dus ontstaat er een steeds bredere kloof tussen wie wel en wie niet mee kunnen doen.
Immers, je woning van het gasnet afhalen kost veel geld en dat is makkelijk als je een goed inkomen en een goed gevulde spaarrekening hebt. Je profiteert dan ook nog eens van aantrekkelijke subsidieregelingen en verdient de investering op termijn ruimschoots terug. Als je dat niet kunt betalen, bijvoorbeeld omdat je al een maximale hypotheek hebt, sta je buiten spel. Woningcorporaties lopen ook nog eens tegen allerlei belemmerende regelgeving aan die het onmogelijk maakt om hele wijken in één keer van zonnepanelen te voorzien. Het beeld is duidelijk: woningbezitters die het al goed hebben krijgen het alleen maar beter, terwijl gezinnen en huurders die het hoofd net boven water houden achterblijven.
Onze samenleving moet energie- en klimaatneutraal worden. Er is geen alternatief. De PvdA wil de tweedeling bij deze groene revolutie bestrijden. Ook omdat we iedereen nodig hebben om de klimaatdoelstellingen te behalen! Het is de taak van de gemeente om ervoor te zorgen dat groene energie betaalbaar is voor iedereen. Dat kost geld. En die kosten zullen we eerlijk delen.
Ammar Selman, lijsttrekker PvdA Nijmegen
Martijn Balster, lijsttrekker PvdA Den Haag
Marjolein Moorman, lijsttrekker PvdA Amsterdam
Yasin Torunoglu, lijsttrekker PvdA Eindhoven
Martien Louwers, lijsttrekker PvdA Arnhem
Rick van der Zweth, lijsttrekker PvdA Utrecht
Jerzy Soetekouw, lijsttrekker PvdA Almere
Yusuf Celik, lijsttrekker PvdA Tilburg
Richard Heijmann en Tirza Houben, duo-lijsttrekkers PvdA Roermond