Ons raadslid Adam Galijasevic dient woensdagavond samen met Abdulahi Hussen (GroenLinks) en de Stadspartij, SP, VVD en GewoonNijmegen.NU een motie in waarin het college wordt opgeroepen een noodfonds te maken om Nijmegenaren die door de gestegen energieprijzen niet meer kunnen rondkomen financieel te ondersteunen. Ook in Nijmegen leven veel mensen in energiearmoede, en de maatregelen die nu vanuit het Rijk zijn aangekondigd komen te laat en doen niet genoeg.
“Meer dan 8 procent ervaart energiearmoede”
Onderzoek van TNO laat zien dat 8,32 procent van de Nijmeegse huishoudens in energiearmoede leeft, wat wil zeggen dat een huishouden onvoldoende toegang heeft tot goede energievoorzieningen in huis en het noodzakelijke gebruik van energie beperkt wordt vanwege de hoge rekening. In Biezen, Wolfskuil, Dukenburg en Lindenholt is het probleem nog groter en ligt het percentage huishoudens dat kampt met energiearmoede tussen de 9 en 13 procent en hoger. Het nieuwe prijsplafond dat de regering wil instellen komt voor veel Nijmegenaren te laat. Al vóór de stijging kon één op de zeven huishoudens de energierekening niet betalen. Er zijn inwoners die nu vastzitten aan torenhoge energiekosten zonder dat zij enig idee hebben hoe dit te gaan betalen. Zij dreigen in de schulden te komen. We moeten als gemeente niet wachten tot mensen bij de schuldhulpverlening aankloppen. In een welvarend land als Nederland zou niemand in de kou moeten staan. Het is onacceptabel dat huishoudens noodgedwongen een keuze moeten maken tussen de verwarming aanzetten, warm douchen of koken.
Noodfonds
De PvdA vraagt daarom samen met GroenLinks, Stadspartij, VVD, SP en GewoonNijmegen.NU dat het college snel met een voorstel komt om vooruitlopend op de plannen van het Rijk een snelle oplossing te bieden aan mensen die door een sterk verhoogde energierekening in geldproblemen dreigen te raken of al zijn geraakt. Daarin moet expliciet de mogelijkheid opgenomen worden tot het instellen van een noodfonds energiearmoede voor de Nijmegenaren die dat nodig hebben, evenals de mogelijkheden tot het nemen van snelle en effectieve energiebesparende maatregelen voor huishoudens met het risico op energiearmoede. Bij het compenseren van mensen voor de gestegen energiekosten willen de indieners dat er maatwerk wordt geleverd, dus dat verder wordt gekeken dan de inkomensgrens tot 130 procent van het sociaal minimum en ook hulp wordt geboden aan bijvoorbeeld de werkende armen. Ook vraagt de motie om een meerjarenplan tegen energiearmoede. Dit zodat we niet alleen op de korte termijn pleisters plakken, maar oplossingen voor lange termijn aandragen.
De motie wordt woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering ingediend. De indieners gaan ervan uit dat de motie op brede steun in de gemeenteraad kan rekenen.