Een sociale bijstand: beloon bijverdiensten behoorlijk

28 april 2021

Van een bijstandsuitkering kun je niet of nauwelijks rondkomen. Daarom pleit de PvdA al lange tijd voor een sociale bijstand. Ofwel, een bestaansminimum dat mensen de ruimte te geeft zichzelf op te richten, weer deel te nemen aan de maatschappij en hun omgeving en om eigen initiatief te ontplooien. In Amsterdam en Arnhem is onlangs het initiatief ontstaan om mensen in de bijstand 500,- te laten bijverdienen.  Zonder dat ze dit moeten inleveren op hun bijstandsuitkering. Op die manier kan iemand weer wennen aan werk, kun je zelf weer gedeeltelijk voorzien in je bestaansmiddelen, en vergroot het je kans op het vinden van een baan. Kortom, het biedt mensen weer perspectief en beloont initiatief. Daarom dienen we vanavond samen met de SP en GroenLinks een motie in die dit regelt.


Beloon bijverdiensten behoorlijk

Motie buiten de orde

Raadsvergadering: 28 april 2021

1e indiener: M. Sweep (SP)
2e indiener: J. Konijnenbelt (PvdA)
3e indiener: M. Florussen (GroenLinks)

De gemeenteraad van Nijmegen, in vergadering bijeen op 28 april 2021

Constaterende dat:

de gemeente Amsterdam een mogelijkheid heeft gevonden om binnen de Participatiewet mensen toe te staan 500,- bij te verdienen naast hun bijstand.

Overwegende dat:

het goed is als mensen mogen bijverdienen naast hun bijstand, zodat ze deeltijd werkzaam kunnen zijn zonder dat dit leidt tot een korting op de uitkering. Dit neemt zorgen over financiën weg, bevordert aansluiting bij de maatschappij en laat bijstandsgerechtigden mee participeren in een organisatie waardoor de kans op voltijd werk toeneemt.

Roept het college op:

1.      om bijverdienen tot 500 euro per maand mogelijk te maken voor huishoudens in de bijstand zonder korting op de bijstand en hierbij dezelfde mogelijkheden te benutten die door de gemeente Amsterdam gevonden zijn.

2.      naast de ‘Amsterdamse’ mogelijkheden breed en grondig op zoek te gaan naar eventuele andere ruimte om inkomsten naast de bijstand vrij te laten.

3.      bij niet-structurele bijverdiensten – die de norm van 500,- overschrijden – verrekeningsproblemen te voorkomen, persoonlijk maatwerk te leveren en mensen te ontzorgen.