Stop de uitstoot van kankerverwekkende stoffen!

Door Jasper Konijnenbelt op 22 september 2021

Begin dit jaar dienden de PvdA en de SP samen met andere partijen twee moties in. Die hebben er toe geleid dat er dit jaar eindelijk een begin is gemaakt met het structureel meten en onderzoeken van de uitstoot van de industrie in Nijmegen-West. En al vrij snel was het vervolgens raak. 17 keer werd de norm overschreden. 17 keer teveel mogelijk kankerverwekkende stoffen, op steenworp afstand van een woonwijk. Uitgestoten door asfaltfabriek APN. De zorgen en de woede zijn groot.

En ergens – zo vertelden mij ook bewoners van West- ergens ben je blij, met zo’n smoking gun. Ladies en gentlemen, we got him. Eindelijk bevestigt een meting een breed gedeeld vermoeden, een breed gevoelde angst: er worden stoffen uitgestoten die onze gezondheid schaden en mogelijk dalen die neer op onze leefomgeving, op onze wijk, op ons sportveld, op onze tuinen, door ons open raam.

Maar het bevestigd ook die aloude vrees, en roept nieuwe vragen op: hoe ongezond en hoe schadelijk is deze uitstoot voor de bewoners van Nijmegen-West en hoe lang is deze uitstoot nu aan de gang? Want dat weten we niet, omdat de gemeente eerder geen sluitend meetnetwerk had. En dan zijn we nog in afwachting van de meetresultaten voor het hele gebied aan de Oostelijke kanaaldijk, die in november naar de raad komen.

En daarom wil de PvdA het volgende, en daartoe dienen we vanavond een drietal moties mede in en zullen we andere moties die hiertoe oproepen steunen: 1. Sluiting van de APN zolang ze zich niet aan de regels houden. Zet hierbij alles op alles om hiertoe te komen, wij vragen daarom per motie naar de maximaal haalbare juridische mogelijkheden om de vervuiling per direct te beëindigen. 2. Meet constant, voor en achter de smeerpijp, zodat de bedrijfsvoering volledig aan de ketting ligt en schoon is of niet is. En drie. Ga in gesprek over een exitstrategie, voor het volledig aangrenzend gebied en de APN in het bijzonder. Deze vermenging van zware industrie naast een woonwijk moet stoppen.

 

De PvdA wil doorpakken.

We hopen dat het college dit ijzer durft te smeden, nu het gloeiend maar dan ook gloeiend heet is. ​

Jasper Konijnenbelt

Jasper Konijnenbelt

Jasper Konijnenbelt is in juni 2020 aangesteld als raadslid voor PvdA Nijmegen. Jasper (37) is geboren en getogen Nijmegenaar, woont met zijn vrouw en twee kinderen in Lent en is naast zijn werk als raadslid werkzaam als woordvoerder bij Rijkswaterstaat. Ammar Selman: ‘Jasper is bepaald geen onbekende binnen onze mooie partij. Hij werkte als persvoorlichter

Meer over Jasper Konijnenbelt