Stadseiland: Hoge Bongerd en Veur Lent

Door Charlotte Brand op 1 april 2021

Het college presenteerde een ambitiedocument over de stedenbouwkundige invulling van het Stadseiland. Grootste punt van kritiek voor de PvdA was dat de bewoners bij het participatietraject onvoldoende zijn meegenomen. Een stadspeiling vormde de basis voor het ambitiedocument, maar die was niet representatief. Door onze druk komt er een nieuwe stadspeiling.

Verder werd er in de raad vooral gesproken over de 100 geplande woningen op Veur Lent. Veur Lent is een prachtige plek om te recreëren en te ontspannen. Sommige partijen zeggen niet te willen bouwen op het eiland, maar we moeten wel eerlijk zijn. Niet bouwen heeft grote financiële consequenties. Charlotte vroeg het college daarom om door te rekenen om welke bedragen dit zou gaan. Het gaat om een bedrag tussen de 7 en 12 miljoen euro.

We hebben naast de hoge kosten te maken met een enorm woningtekort in onze stad. Vooral van starterswoningen en sociale huurwoningen. Onze ambitie is dan ook als we bouwen om zoveel mogelijk betaalbare huizen te bouwen, zo nodig de hoogte in. Aangezien we maar een keer kiezen om niet, deels of wel te bouwen, vroegen wij om een extern onderzoek om te bepalen hoeveel van de geplande huizen op Veur Lent elders in de stad kunnen worden gebouwd. Helaas was er geen meerderheid voor onze motie.

Ook werd er in de raad gesproken over een aanvraag voor een mogelijk referendum over Veur Lent. Daar stemden wij tegen omdat we ook hier eerlijk moeten zijn. Het referendumverzoek ging niet over de vraag wel of niet bouwen. Het ging over de vraag of Nijmegenaren voor of tegen de zogenoemde wensen en bedenkingenbrief van fracties zijn ten aanzien van de plannen voor Veur Lent.  Als je een referendum houdt moet je wel een goede vraag voorleggen.

We blijven zoeken naar een balans tussen groen en bebouwing waarbij we altijd scherp blijven op de gevolgen van deze keuzes voor de financiën van de gemeente en het ernstige woningtekort. Want alleen maar roepen dat er geen woningbouw mag komen op Veur Lent zonder naar de gevolgen te kijken, is voor ons geen optie.

 

Charlotte Brand

Charlotte Brand

De achtergrond van Charlotte Brand Raadslid nummer 1 van PvdA Nijmegen is Charlotte Brand. “Op de middelbare school was ik al politiek geëngageerd. Ik werd lid van de Jonge Socialisten, later van de PvdA, en maakte me in de Jongerenraad van Roermond sterk voor een dagopvang voor dak- en thuislozen. Vanaf mijn studententijd heb ik

Meer over Charlotte Brand