Skaeve Huse Dukenburg | Zorgstructuur moet op orde zijn

Door Charlotte Brand op 20 april 2020

Afgelopen week vond een debat in de raad plaats met wethouder Noël Vergunst over de geplande Skaeve Huse in Dukenburg aan de Stadsbroekseweg. Skaeve Huse zijn prikkelarme woningen voor mensen die moeilijk elders te huisvesten zijn. PvdA heeft zich in het verleden vóór deze woonvorm uitgesproken. Belangrijke voorwaarde voor de start van de ontwikkeling voor PvdA Nijmegen is dat de zorgstructuur op orde is. Dat benadrukte raadslid Charlotte Brand stevig in het debat afgelopen 15 april.

Voor wie zijn Skaeve Huse bedoeld?

De geplande woningen zijn bedoeld voor mensen met een drugs- of alcoholverslaving die ook zorg nodig hebben. Zwaar verslaafden komen niet in aanmerking voor deze woonvorm. Op dit moment zijn 8 units gepland op een afgelegen plek waar mensen met begeleiding tot rust kunnen komen. Momenteel hebben deze mensen de stad als woonplek. De coronacrisis maakt ontwikkeling van deze woonvorm nog meer urgent. Meer Skaeve Huse zijn gepland in Nijmegen-Noord.

Charlotte Brand (PvdA) noemt het ‘een mooi plan voor kwetsbare mensen die prikkelarme omgeving nodig hebben met een zorgstructuur die echt op orde is.’ (Bron: RN7)

Wat speelt er nu rondom de aanpassing van het bestemmingsplan voor Skaeve Huse in Dukenburg?

Op dit moment zijn buurtbewoners en Planform Weezenhof kritisch. Deze kritiek richt zich bovenal op de communicatie met de buurt, die zij onvoldoende vinden. De teleurstelling over een vermindering van buslijnen en de vertraagde bouw van het geplande winkelcentrum – een van de argumenten ten tijde van de locatieafweging voor Skaeve Huse – speelt hierbij ook een rol. Charlotte Brand heeft contact gehad met deze partijen.

De aanloop richting Skaeve Huse in Dukenburg

Al geruime tijd is er sprake van ontwikkeling van Skaeve Huse in Nijmegen. PvdA Nijmegen is hier blij mee, omdat passende huisvesting bijdraagt aan de levenskwaliteit van kwetsbaren in onze samenleving en hen ruimte biedt, letterlijk en figuurlijk, om problemen aan te pakken. Goede zorg eromheen, plus goede communicatie met buurtbewoners en andere partijen is essentieel. Al in 2013 diende PvdA Nijmegen samen met D66 een amendement in: ‘Vergroot draagvlak door zorgvuldigheid’ in waarin werd gevraagd om een tussenevaluatie na 2,5 jaar bewoning.

Meer lezen over Skaeve Huse Dukenburg Nijmegen

Charlotte Brand

Charlotte Brand

De achtergrond van Charlotte Brand Raadslid nummer 1 van PvdA Nijmegen is Charlotte Brand. “Op de middelbare school was ik al politiek geëngageerd. Ik werd lid van de Jonge Socialisten, later van de PvdA, en maakte me in de Jongerenraad van Roermond sterk voor een dagopvang voor dak- en thuislozen. Vanaf mijn studententijd heb ik

Meer over Charlotte Brand