Onze reactie op het coalitieakkoord

Door Charlotte Brand op 22 juni 2022

GroenLinks, D66 en Stadspartij Nijmegen presenteerden donderdag 9 juni hun coalitieakkoord. Vanavond wordt dit akkoord besproken in de gemeenteraad. Lees hier de inbreng van onze fractievoorzitter Charlotte Brand.

‘Ze vergeten ons toch weer. Let maar op. Maar wij zijn ook Nijmegen.’ Het was februari van dit jaar toen ik in Lindenholt op de koffie ging. En aan deze woorden, juist deze woorden, moest ik weer denken toen ik het coalitieakkoord ‘Ons Nijmegen. Stad van iedereen’ onder ogen kreeg. Want wat de PvdA direct opviel: veel wijken worden niet genoemd in dit akkoord. En dat terwijl we juist ongelijk moeten investeren om kansengelijkheid te bevorderen. Juist in wijken die dat meer nodig hebben, moet de gemeente een stap extra zetten. Mijn fractie leest helaas niets over Lindenholt, niets over Hatert of Neerbosch Oost. En wie even een blik werpt op de laatste Stads- en wijkmonitor ziet dat juist daar een verslechtering van het woon- en wijkklimaat zichtbaar is. Politiek is keuzes maken. Bij de verdeling van aandacht en schaarse middelen geeft de PvdA voorrang aan de wijken en mensen die de hulp het hardste nodig hebben. Een gerichte wijkaanpak dus. Ik kondig maar vast aan dat wij bij de begroting hier voorstellen voor zullen doen.

Dukenburg wordt gelukkig wel wat vaker genoemd maar ook daar maken wij ons zorgen of daar echt genoeg wordt geïnvesteerd in zowel woningbouw als bereikbaarheid, goede fiets- en openbaar vervoerverbindingen,  én voorzieningen. Want de beoogde coalitiepartijen hebben al besloten het zwembad uit Dukenburg te halen. Iets waar de PvdA fel op tegen was en is. Juist het zwembad heeft daar een belangrijke sociale functie. Wij zien dan ook graag dat het zwembad behouden blijft voor dit stadsdeel. Daartoe zullen we bij de begroting met een financieel onderbouwd voorstel komen. We hebben als gemeente de belangrijke opdracht om de leefbaarheid, sociale structuur, betaalbaarheid en bereikbaarheid van deze wijken te bevorderen.

“Juist in wijken die dat meer nodig hebben, moet de gemeente een stap extra zetten.”

Mijn fractie vindt dit akkoord te weinig concreet en te weinig ambitieus. Bijvoorbeeld als we kijken naar de wooncrisis waarin we ons bevinden. De ambitie van het nieuwe college ligt op hetzelfde niveau als de afgelopen vier jaar. Wat de PvdA betreft zetten we in op het vergroten van de woningbouwproductie en het versnellen van uitgifte van huizen. Het genoemde Woonfonds lijkt een welkome aanvulling en wij kijken uit naar de precieze uitwerking daarvan/. Voor ons staat bovenaan dat er echt ingezet wordt op de broodnodige sociale huurwoningen. De verkoop van sociale huurwoningen wordt door deze coalitie immers niet aan banden gelegd. En huisjesmelkers en beleggers worden niet extra aangepakt. Om dat niet te doen, is ook een politieke keuze.

En denkend aan het credo van de sociaaldemocraten, ‘sterkste schouders, zwaarste lasten’ kunnen wij ons ook niet vinden in de generieke aanpak van de energiearmoede problematiek, die gekoppeld is aan een andere crisis die onze stad treft: de klimaatcrisis. Het is goed om werk te maken van de energietransitie maar als je echt wilt dat heel Nijmegen mee kan doen, dan moet je juist zorgen dat mensen die het niet kunnen betalen meer ondersteuning krijgen. Want als het aan de PvdA ligt, dan bestrijdt je energiearmoede niet met generieke maatregelen. Maar met gerichte verduurzamingsmaatregelen die daadwerkelijk de mensen helpen die het nodig hebben. Immers, je kunt niet groen doen als je rood staat. Daarvoor deed mijn partij al eerder voorstellen in de vorige besluitronde maar de beoogde coalitiepartijen wilden daar toen niet aan. Ik kondig vast aan voorzitter dat wij onze voorstellen hiertoe opnieuw zullen doen in aanloop naar de begroting. Want als je echt een stad wilt zijn voor iedereen moet je ook ongelijk durven investeren. Wij hopen dat de partijen die onze motie een paar weken geleden nog overhaast vonden, bereid zijn om samen te werken aan een structurele oplossing.

Als we echt een stad zijn voor iedereen, dan missen we dat er in dit akkoord niet gerept wordt dat we voor vluchtelingen blijven voorzien in bed, bad en brood. Iets dat hard nodig blijft. Wat de PvdA betreft blijft ook schone lucht in West, maar feitelijk in de hele stad een belangrijk speerpunt. Dat vraagt om regie en keuzes van onze gemeente. Vervuilende bedrijven kennen geen schaamte en de gezondheid van de burger moet altijd topprioriteit zijn. De PvdA zal de komende jaren het college scherp controleren en de vervuilende bedrijven dwingen schoon te produceren of te vertrekken.

Ik zei het al eerder. Politiek is keuzes maken. Dit college houdt de ozb verlaging voor commerciële pandeigenaren in stand. En dat, het zal u niet verbazen, is iets dat mijn fractie onrechtvaardig vindt. Langzaam aan gaan steeds meer partijen van links tot rechts inzien dat we vermogen zwaarder moeten belasten. Maar in Nijmegen kiest deze coalitie als een omgekeerde Robin Hood er voor de grote pandeigenaren een cadeau te geven van bij elkaar ruim 2 miljoen euro. Terwijl we dat geld juist kunnen gebruiken om te investeren in mensen en de stad in plaats van wat het beoogde college wil: de grote pandeigenaren nóg rijker maken.

“Politiek is keuzes maken. Als je echt een stad wilt zijn voor iedereen, moet je ook ongelijk durven investeren.”

Als mijn fractie kijkt, langs de lijnen van de inhoud, zijn wij wel blij te lezen dat de coalitie voorstellen die wij al jaren in de raad deden, omarmt. Ik noem de instelling van de Ombudsman, ik noem het verhogen van de grens voor de zelfbewoningsplicht, iets waarvoor mijn partij eerder tot mijn spijt de handen niet op elkaar kreeg en nu lijkt daar hoop te gloren aan de horizon. En ook het meer inzetten op de doorstroommakelaars. Maar ik noem ook zeker het armoedebeleid en het structureel optrekken van de Meedoenregeling naar 130% iets dat de PvdA al jaren roept. Het uitbreiden van de identificatie-app IRMA is ook iets waar mijn partij zich sterk voor maakte. Ten slotte de extra aandacht voor burgerparticipatie en inspraak zijn hoopgevend maar valt of staat bij de uitwerking. Voor de PvdA is burgerparticipatie meer dan een begrip. Samen met iedereen die ook voelt dat het eerlijker en socialer kan willen wij werken aan een betere stad.

De coalitiepartijen hebben een financiële paragraaf toegevoegd aan hun akkoord. Dat lijkt heel leuk maar is heel hoog over. Want wat zijn de keuzes nou echt? Daarnaar moeten we nog gissen. In grote lijnen worden geschetst maar de precieze uitvoering zullen we pas zien bij de begroting. Zo gaat er meer geld naar cultuur, hetgeen wij toejuichen, maar hoe wordt dat precies verdeeld? Behouden we bijvoorbeeld het nationaal en internationaal gelauwerde jeugdtheater Kwatta? En investeren we ook in cultuur in de wijken? En zo ja, hoeveel dan en waar? Wat de PvdA betreft missen concrete handvatten voor de culturele sector en missen we ook een inhoudelijk plan om culturele makers echt onderdeel te maken van onze stad. Extra investeren in onderwijs en de aanpak van leerachterstanden is ook goed maar doe dat dan wel in de wijken waar dat nodig is zodat ook op die scholen ieder kind alle kansen krijgt en kan benutten die het verdient.

De PvdA staat voor heel Nijmegen. Voor inwoners die geen fatsoenlijk en betaalbaar huis kunnen vinden. Maar ook voor de inwoners die in wijken wonen waar de ongelijkheid het meest zichtbaar is. En juist dat vraagt om politieke keuzes. Om echte kansengelijkheid te bevorderen moet je ongelijk durven te investeren. Dus juist in Lindenholt, in Hatert en in Neerbosch Oost. Wij werken daar als partij graag in samen om de ongelijkheid in onze stad aan te pakken. Met alle partijen in deze raad die het belangrijk vinden dat anderen met minder geluk ook mee kunnen doen. Die kiezen voor solidariteit in een gezonde stad. Ook de komende vier jaar.

Charlotte Brand

Charlotte Brand

De achtergrond van Charlotte Brand Raadslid nummer 1 van PvdA Nijmegen is Charlotte Brand. “Op de middelbare school was ik al politiek geëngageerd. Ik werd lid van de Jonge Socialisten, later van de PvdA, en maakte me in de Jongerenraad van Roermond sterk voor een dagopvang voor dak- en thuislozen. Vanaf mijn studententijd heb ik

Meer over Charlotte Brand