Ons Nijmegen mist kansen

6 juli 2022

De nieuwe coalitiepartijen presenteerden onlangs hun coalitieakkoord ‘Ons Nijmegen, Stad van Iedereen’. De Nijmeegse Stadskrant deed verslag van het debat daarover in de raad. Lees hier een greep uit de bijdrage van de PvdA (of lees het hele artikel).

„Voor een coalitieakkoord dat Ons Nijmegen heet, lees ik verrassend weinig over de wijken. Niets over Lindenholt, niets over Hatert, alleen Dukenburg krijgt een paragraaf”, zegt Charlotte Brand, fractievoorzitter van de PvdA. Ze had graag iets meer ambitie gezien. „Veel van wat in het coalitieakkoord staat is al bestaand beleid.” Als voorbeeld noemt ze de woningbouw. „15.000 woningen tot 2040, betekent 830 huizen per jaar. Dat zijn geen nieuwe voornemens, de coalitie doet niets om de woningbouw te versnellen, terwijl er wel behoefte aan is.” Brand is ook kritisch op de voorgenomen 30 procent sociale woningbouw bij nieuwbouw. „In het akkoord staat zelfs dat indien nodig van het percentage af kan worden geweken, zo schep je nu al ruimte om je er niet aan te houden.”

Positief vindt Brand de komst van een ombudsman, het uitbreiden van de zelfbewoningsplicht voor huizenkopers, dat mensen met een inkomen tot 40 procent boven bijstandsniveau in aanmerking komen voor regelingen voor de minima en de komst van een verhuiscoach, die ouderen kan helpen te verhuizen naar een kleinere woning.

De coalitie wil ook Nijmegenaren helpen bij het verduurzamen van hun huis. „Het is wel jammer dat de coalitie komt met ondersteuningsmaatregelen voor iedereen. Mensen die het zelf kunnen betalen, hoef je niet extra te ondersteunen. Maar wie rood staat, kan niet groen doen. Wij zeggen: ondersteun alleen de mensen die het zelf niet kunnen betalen. Wij vinden dat je ongelijk moet investeren, om kansengelijkheid te creëren.”

Brand hekelt dat de coalitie de verlaging van de onroerend zaak belasting voor commerciële panden in stand houdt: „Daarvan profiteren vooral de grote vastgoedbeheerders.” Daarnaast vindt Brand de financiële onderbouwing niet goed uitgewerkt. „Er worden alleen grote lijnen geschetst, de precieze uitwerking zien we pas in de begroting. Zo gaat er een miljoen euro meer naar cultuur, maar hoe wordt dat ingevuld?” Het is voor de PvdA reden om tegen het coalitieakkoord te stemmen. Uiteindelijk stemmen alleen de coalitiepartijen in met het akkoord.