6 maart 2020

In herinnering | Jelle Brinxma | † 26-02-2020

Met droevenis namen we kennis van het overlijden van Jelle Brinxma. Jelle Brinxma was:

  • Raadslid voor de PvdA vanaf 1 Januari 1979
  • Wethouder van 1986-1989

Jelle was een aimabele persoon, sociaal betrokken en een harde werker. Hij had een visuele handicap: kon slecht zien. Degenen die hem gekend hebben, herinneren zijn markante bril met kijkers. Hij ging bewonderenswaardig om met zijn visuele beperking.

In 1986 werd de PvdA de grootste partij in de gemeenteraad, met maar liefst 16 zetels. De PvdA mocht vier wethouders leveren. Jelle werd wethouder van Cultuur, Personeel en Ruimtelijke Ordening. Joris Evens werd ereburger van de stad Nijmegen. Als wethouder van Cultuur was hij daar nauw bij betrokken, samen met Ien Dales. Als wethouder Personeel kwam hij op voor het welzijn van de medewerkers, had altijd een luisterend oor. Hij was trots op de eerste plannen voor de Brabantse Poort en de spoorkuil. Hij kon goed luisteren en had gevoel voor humor. Hij was meer bestuurder dan politicus, het politieke spel ging hem niet altijd goed af.

Na zijn wethouderschap werd hij directeur van de Centrale Vervoersdienst en Reinigingsdienst. Hij kon goed overweg met iedereen, bijvoorbeeld met de chauffeurs en de mensen van de Reinigingsdienst. Zijn deur stond altijd open! Na zijn werkzame leven is hij vrijwilliger geworden bij de Vereniging van mensen met een visuele beperking. Zijn vrouw Sabine sprak op de begrafenis over ‘de blindenclub’. Hij heeft daar verschillende bestuursfuncties vervuld, ook op landelijk niveau.

Zijn vrouw en kinderen spraken liefdevolle woorden op zijn begrafenis. Wij wensen hen veel sterkte de komende tijd. De PvdA verliest in Jelle een zeer sociaal betrokken persoon; een échte sociaal-democraat.

Door: Wim Hompe, namens PvdA Nijmegen