Dag van Europa | Europatag 2021

5 mei 2021

In verband met corona dit jaar wederom geen grensoverschrijdende manifestatie, maar nu wel een grensoverschrijdende film! Vorig jaar kon de doos met folders waarin de DAG VAN EUROPA 2020 werd aangekondigd in de papierversnipperaar. Ook dit jaar kan er helaas geen fysieke bijeenkomst plaatsvinden en vieren de organisatoren de DAG VAN EUROPA met een film. De film, opgenomen in het vernieuwde Vrijheidsmuseum in Groesbeek, is volgens de organisatoren, een “inhoudelijk monument met belangrijke historische én actuele lessen.” De film gaat op 9 mei, DAG VAN EUROPA, om 17.00 uur in première bij Omroep Berg en Dal en op  www.filmdagvaneuropa.com

Verschillende sprekers gaan in op het thema: 75+1 jaar bevrijd van het nationaal socialisme. Natuurlijk komt ook de Europese aanpak van de coronapandemie ter sprake. Lesley Albers van de PvdA Berg en Dal heet u van harte welkom en sluit de digitale DAG VAN EUROPA 2021 af. Vicevoorzitter van het Europees parlement Katarina Barley -met een verrassende binding met onze grensregio- begroet de kijkers vanuit Brussel. Als vaste moderatoren van de EUROPADAGEN in onze grensregio interviewen Esther-Mirjam Sent en Andreas Gebbink respectievelijk Vera Tax (Europarlementariër PvdA), Wiel Lenders (directeur Vrijheidsmuseum) en Jens Geier (Europarlementariër SPD).

Dit jaar wordt de Erespeld Grenzland Europäer van het jaar uitgereikt aan de in Groesbeek woonachtige mevrouw Beate van Asch, voormalig schoolleidster van de Christophorus Grundschule in Kranenburg. Na een indrukwekkende reactie van Beate van Asch op de door Jürgen Franken uitgesproken lofrede sluit Wiel Lenders met een bevlogen oproep deze bijzondere en zeer inhoudelijke 8e grensoverschrijdende DAG VAN EUROPA 2021 af.

De organisatoren rekenen op enkele honderden kijkers en hopen veel kijkers in levende lijve te begroeten op 9 mei 2022 bij de 9e grensoverschrijdende DAG VAN EUROPA in Kleve.

Dag van Europa | Europatag 2021

Waar ben je naar op zoek?