Een waardig eerbetoon voor Titus Brandsma

Door Bram Steenbergen op 16 januari 2022
We bespraken 12 januari in de raad het plan van ons, VVD Nijmegen, Stadspartij Nijmegen, en GewoonNijmegen.NU om Titus Brandsma een waardig eerbetoon te geven.
Brandsma, broeder bij de Karmelietenorde, kwam in de jaren ’20 als hoogleraar naar Nijmegen. Hij ontwikkelde zich al vroeg tot een felle tegenstander van het nationaal socialisme, verzette zich tegen de jodenvervolging in het onderwijs, en probeerde de Katholieke pers te vrijwaren van NSB-advertenties. Zijn verzet leidde tot zijn arrestatie en uiteindelijke deportatie naar concentratiekamp Dachau, waar hij omkwam.
Titus Brandsma heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Nijmegen en in het verzet tegen fascisme, racisme en onderdrukking. Zijn aanstaande heiligverklaring biedt een goede aanleiding om ook als stad te komen met een bijzonder eerbetoon. Met de bovengenoemde partijen stelden we daarom voor een singel of plein met allure naar Brandsma te vernoemen.
Volgens fractievoorzitter Charlotte Brand is een mogelijke plek voor de (St.) Titus Brandsmasingel het tracé tussen het Keizer Traianusplein en de Prins Mauritssingel: “Die plek ligt in verbinding met het Verzetsmonument op het Traianusplein en de verzetswijk die ontwikkeld wordt in Hof van Holland. Zo maken we het verleden zichtbaar in namen en beeld.”
We zijn blij met de positieve reacties op dit plan van de andere partijen en zullen deze maand een motie indienen het officieel te regelen.