Duurzaamheid moet werken voor iedereen! Vragen over ‘0 op de meter’ in Meijhorst

Door Jasper Konijnenbelt op 29 maart 2021

We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar een even geleden ging ons kikkerlandje gebukt onder de grootste sneeuwval sinds 15 jaar. De temperatuur daalde, buiten genoten we van Oudhollandse winterpret en binnen ging de thermostaat omhoog.

Niet bij iedereen helaas: in een aantal woningen in Meijhorst steeg het quick niet boven de 18 graden, trok er een ijzige tocht door het huis en zaten bewoners onder een dekentje. Het betrof de zogeheten ‘0 op de meter woningen.’ Woningen die onderdeel uitmaken van een proeftuin om Nijmegen aardgas vrij te maken. De verbouwing van deze woningen verliep al chaotisch, en nu dit.

Dat we allemaal op weg moeten naar een duurzame toekomst en dat we daarvoor nu ook echt concrete stappen moeten gaan zetten, staat voor de PvdA buiten kijf. Wel is het voor ons een vereiste dat die transitie naar een duurzame toekomst haalbaar, betaalbaar en toegankelijk is. Voor iedereen.

Een fiasco als dit – waarbij huurders onder een deken moeten kruipen om warm te blijven in hun eigen huis – is onbestaanbaar. En het schoffelt het draagvlak onder duurzame ambities hard onderuit. Daarom stelden we vragen aan het stadsbestuur. Hoe is dit mogelijk en welke stappen gaat het college samen met de woningbouwvereniging zetten om te zorgen dat deze bewoners niet langer letterlijk in de kou staan?

Het college heeft beterschap beloofd en de woningbouw is in de achterstand geschoten. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.

Alleen als we allemáál de vruchten plukken van duurzame toepassingen er niemand achter blijft, halen we samen de eindstreep van de duurzame toekomst.

Jasper Konijnenbelt

Jasper Konijnenbelt

Jasper Konijnenbelt is in juni 2020 aangesteld als raadslid voor PvdA Nijmegen. Jasper (37) is geboren en getogen Nijmegenaar, woont met zijn vrouw en twee kinderen in Lent en is naast zijn werk als raadslid werkzaam als woordvoerder bij Rijkswaterstaat. Ammar Selman: ‘Jasper is bepaald geen onbekende binnen onze mooie partij. Hij werkte als persvoorlichter

Meer over Jasper Konijnenbelt