Ook arme kinderen een Ipad

14 juni 2017
De PvdA vindt het oneerlijk dat leerlingen van ouders met weinig geld geen electronische leermiddelen, zoals Ipad of laptop, mee naar huis kunnen nemen om hun schoolwerk af te maken. Wij vinden dat iedere leerling ongeacht het inkomen van zijn ouders gelijke kansen moet kunnen krijgen. Idealen en doen.

Volgens raadslid Ammar Selman worden nu leerlingen benadeeld van wie ouders geen elektronisch hulpmiddel kunnen betalen die via de school worden geleverd. Op sommige scholen krijgen de leerlingen dan nog wel een iPad of laptop te leen. “Maar die moeten ze inleveren aan het einde van de dag. Lang niet alle leerlingen mogen zo’n leenhulpmiddel mee naar huis nemen. Dat is een probleem als ze verplicht huiswerkopdrachten thuis moeten maken met iPad of laptop’’, aldus Selman.

Lening zonder rente

Vrijwel alle middelbare scholen verzorgen onderwijs met digitale hulpmiddelen. Ouders kunnen hiervoor vaak renteloze leningen aangaan. Toch kunnen niet alle ouders het benodigde bedrag ophoesten. “Als je de geleende iPad niet mee mag nemen naar huis, krijg je belemmeringen voor de leerling als gevolg van de financiële situatie van de ouders. Dat is een ongewenste situatie’’, aldus Selman.

Armoedegeld

Ook de Nijmeegse PvdA wil onderzoeken of armoedegeld dat staatssecretaris Jetta Klijnsma beschikbaar heeft gesteld, kan worden ingezet voor de aanpak van armoede onder kinderen.