Provincie kan niet meer om dorpensingel heen

26 september

De Partij van de Arbeid in Gelderland, Nijmegen en Lingewaard willen dat het provinciebestuur nu snel vaart maakt met de Dorpensingel. De Dorpensingel is een milieuvriendelijke, veilige oplossing die de leefbaarheid en luchtkwaliteit in Lent en Bemmel verbetert.
De Dorpensingel bij Lent en Bemmel is een langgekoesterde wens van de inwoners. Jarenlang is er gesteggeld over óf die er moest komen en hoe dan. Met als gevolg groeiende drukte, uitstoot en onveilige verkeerssituaties in de dorpskernen. Dat moest anders, vonden bewoners, waarna het gebied zelf een plan voor aanleg van de Dorpensingel heeft gemaakt.
Het duurde lang voor de gemeentes, Nijmegen en Lingewaard, het eens waren over een verdeling van de kosten. Uit nieuwe informatie blijkt nu dat beide gemeenten extra geld op tafel willen leggen om de Dorpensingel eindelijk realiteit te laten worden. Er ontbreekt nog €2,8 miljoen en dat wordt gevraagd van de Provincie Gelderland.
“Het nieuwe voorstel van de gemeentebesturen komt tegemoet aan de wens van de provincie dat de regio extra inspanningen verricht. De PvdA in Nijmegen vindt het belangrijk dat we nu geen dag langer wachten en van vergaderen overgaan naar doen. De bewoners hebben zelf initiatief genomen, daar moeten we naast staan,” aldus Marc van Nijnatten, fractievoorzitter PvdA Nijmegen.
De Gelderse PvdA is van mening dat de regio tot het uiterste is gegaan en nu het provinciebestuur aan zet is. Fractievoorzitter Peter Kerris: “We hebben het provinciebestuur eerder opgeroepen om met Nijmegen en Lingewaard in gesprek te gaan. Goed om te zien dat dat resultaat heeft gehad. Nu doorpakken en de €2,8 miljoen die nog nodig is beschikbaar stellen.” Eerder werd nog een bedrag van €4,9 miljoen van de provincie gevraagd. Volgens Kerris is dit een optimale deal voor de gemeenten, de provincie en -allerbelangrijkst- de inwoners van Lent en Bemmel.
Ook Maarten van den Bos, PvdA fractievoorzitter in Lingewaard, vindt dat er nu haast gemaakt moet worden. “De provincie heeft nu de kans om dit langlopende vraagstuk eindelijk op te lossen. Voor de mensen in Bemmel moet dit nu echt gebeuren.”
De gemeenteraden van Lingewaard en Nijmegen bespreken het voorstel de komende weken.