Uitnodiging 9 mei 2017 Dag van Europa

21-04-2017Goed werk tegen fatsoenlijke voorwaarden

Dinsdag 9 mei 2017 organiseren de SPD-afdelingen Kleve en Kranenburg samen met de PvdA-afdelingen Nijmegen en Berg en Dal voor de vierde keer de DAG VAN EUROPA. Met hun gezamenlijke demonstratieve bijeenkomst vóór een sociaal en democratisch Europa, onderstrepen de sociaal-democraten hun afkeer tegen nationalistische en a-sociale tendenzen. Specifiek thema is dit jaar: Goed werk, tegen fatsoenlijke voorwaarden

Tijdstip: 19.00 tot 21.00 uur
Locatie: Stadthalle in Kleve
U bent van harte welkom!

Programma

Twee korte monologen

De inhoudelijke aftrap wordt dit jaar gegeven door de Nederlandse actrice Erna van den Berg en de Duitse acteur Harald Kleinecke die de avond openen met twee korte monologen van schrijver en regisseur Hans van den Boom. Politici van SPD en PvdA reageren op de waargebeurde voorbeelden van moderne uitbuiting in Duitsland en Nederland.

In de monologen Iedereen één schaal terug en Morgen hoef je niet meer terug te komen, zien we aan de hand van twee waargebeurde voorbeelden, dat de zogenoemde neo-liberale politiek in Nederland en Duitsland heeft geleid tot uitbuiting. Hans van den Boom, schrijver en regisseur laat in twee pakkende monologen de impact zien op de direct getroffen werknemers. 

Maria van Oers, gespeeld door Erna van den Berg, werkt al meer dan 20 jaar met hart en ziel in de thuiszorg. Maria is niet alleen verontwaardigd, zij is ook hartstikke strijdbaar. Samen met de vakbond en collega’s maakt Maria een vuist tegen haar werkgever. Of zij het ook wint is nog niet duidelijk. 

Gerard van der Laan, trotse bouwvakker gespeeld door Harald Kleinecke, is gigantisch belazerd door zijn werkgever. Hij doet hetzelfde werk, alleen nu via een uitzendbureau en tegen aanzienlijk slechtere voorwaarden. Een ritje met de auto kan Gerard tegenwoordig nauwelijks nog betalen. 

Honderdduizenden mensen (her)kennen deze situatie. Waar eindigt dit? En hoe heeft het zover kunnen komen?
Drie conclusies dringen zich op:
1. wij moeten vasthouden aan het principe gelijk loon voor gelijk werk;
2. sociale politiek verdient ook op Europees niveau meer aandacht;
3. de positie van vakbonden en werknemers moet versterkt worden.


Uitreiking Erespeld Grenzland Europäer

Thorsten Rupp reikt in de Stadthalle in Kleve dit jaar de erespeld GRENZLAND EUROPÄER VOOR HET JAAR 2017 uit aan de Nederlandse vakbondsman Wilco Veldhorst.


Muzikale omlijsting door Petr Bertrams. 

 

Meer informatie
Voor meer informatie over de uitreiking van de Erespeld en het programma van de DAG VAN EUROPA 2017 kunt u terecht bij Willem van het Hekke, secretaris Overleg sociaal-democraten grensregio Nijmegen-Kleve, Telefoon 0031 625510733 of 02821-9736555 willemvanhethekke@gmail.com


 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
Captcha